Miten Valioliigan otteluohjelma päätetään?

Valioliiga on yksi maailman seuratuimmista urheilusarjoista. Jos olet joskus pohtinut sitä, miten otteluohjelma tässä sarjassa muodostetaan, niin kyseessä ei ole ihan niin yksinkertainen prosessi, kuin voisi äkkiseltään luulla. Esimerkiksi stadioneiden saatavuus, koti- ja vierasotteluiden huomioiminen ja TV-sopimukset asettavat otteluohjelmalle reunaehtoja.

TV-sopimusten huomioiminen

Kuten hyvin tiedetään sponsorointi ja TV-sopimukset ovat keskeinen osa mitä tahansa huippu-urheilua. TV-yhtiöiden toiveet ja aikataulut joudutaankin huomioimaan suurella painoarvolla otteluohjelmaa ja pelin alkamisaikaa suunniteltaessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pelit pelataan parhaaseen TV-katseluaikaan. Valioliigan otteluja pelataankin iltaisin ja ennen kaikkea viikonloppuisin pelit keräävät valtavat yleisöt TV:n ääreen. Moni katsoo nykyisin myös jalkapallopelit livenä netissä, mikä mahdollistaa katsomisen myös paikoissa, joissa ei ole TV:tä käytettävissä.

TV-yhtiöille on tärkeää saada mahdollisimman paljon yleisöä lähetyksilleen, koska sillä tavoin saadaan myös myytyä kalliita mainospaikkoja. Valioliigan otteluohjelmaakin suunnitellaan paljon siis bisnesedellä. Alkamisajoissa joudutaan kuitenkin huomioimaan myös kansainväliset katsojat, varsinkin Aasian maissa ollaan fanaattisia Valioliigan suhteen.

Koti- ja vierasottelut sekä kansainväliset pelit

Valioliigan otteluohjelman suunnittelussa joudutaan aina tasapainottamaan koti- ja vierasotteluita niin, että niitä on yhtä paljon kaikilla joukkueilla. Kotijoukkueella on aina pienoinen etu pelatessaan omien faniensa edessä ja varsinkin pitkät vierasreissut voivat olla kuluttavia huippukuntoisille jalkapalloilijoillekin. Huonosti suunniteltu otteluohjelma aiheuttaa ongelmia myös logistiikalle ja joukkueiden huoltoryhmille.

Otteluohjelmassa joudutaan huomioimaan myös kansainväliset pelit, kuten esimerkiksi Mestarien liigan ottelut sekä maaottelut. Otteluohjelmissa joudutaan esimerkiksi varmistamaan se, että kansainvälisiin otteluihin osallistuvat joukkueet saavat myös riittävästi lepoa kesken pitkän kauden. Otteluohjelmaa onkin suunniteltava yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa, jotta kaikki saadaan sujumaan ongelmitta.

Stadioneiden saatavuus on varmistettava

Valioliigan otteluohjelmaa laitettaessa lukkoon pitää huomioida myös tapahtumapaikkojen, eli stadioneiden, saatavuus. Jalkapallopelien lisäksi suurilla stadioneilla järjestetään usein esimerkiksi huippuartistien konsertteja sekä muita tapahtumia. Tapahtumien ja eri urheilulajien pelien sovittaminen ei ole aina helppoa ja ottelujen siirtäminen ei ole harvinaista.

Kyse ei ole myöskään vain siitä, onko stadion vapaana, vaan otteluohjelman suunnittelussa joudutaan ottamaan huomioon myös logistiikka. Esimerkiksi suuria konserttilavoja valoineen ja äänentoistoineen joudutaan usein kasaamaan jopa monta päivää – puhumattakaan näiden purkamisesta konsertin jälkeen. Otteluohjelman suunnittelijat tekevät kuitenkin parhaansa, jottei päällekkäisyyksiä muodostu ja kaikki saadaan järjestettyä ilman ylimääräisiä ongelmia ja huonoja kokemuksia.

Stadioneihin ja logistiikkaan liittyy oleellisesti myös turvallisuuskysymykset. Otteluihin saapuville faneille on järjestettävä turvallinen ottelukokemus ja stadion on tässä suuressa roolissa. Kun jopa kymmenet tuhannet ihmiset saapuvat seuraamaan ottelua livenä paikan päälle, pitää turvallisuustoimenpiteet olla mitoitettu suurille joukoille.

Kuka vastaa otteluohjelman suunnittelusta?

Kuten yllä on kuvattu, otteluohjelman suunnittelussa joudutaan tekemään yhteistyötä monen tahon kanssa. Valioliigan hallinto tekee yhteistyötä varsinkin Englannin jalkapalloliiton, English Football Leaguen ja sarjaan kuuluvien joukkueiden kanssa varmistaakseen toimivan ohjelman. Keskeistä otteluohjelman suunnittelussa on pohjimmiltaan se, että ohjelma ei suosi mitään joukkuetta tai päinvastoin sorsi jotain joukkuetta. Jollekin tietylle joukkueelle huono ohjelma olisi esimerkiksi sellainen, että kauden aikana pitäisi pelata suhteettoman paljon sarjan ennakkosuosikkeja vastaan, eikä pelien väliin jää riittävästi lepoaikaa.

TV-yhtiöt ovat tietysti myös sanomassa paljon varsinkin ottelujen alkamisaikoihin liittyen ja lopulta Valioliigan hallinto joutuu tekemään mahdollisimman hyvän kompromissin erilaiset reunaehdot huomioon ottaen. Mikään otteluohjelma ei varmastikaan ole täydellinen millekään joukkueelle, vaan jokainen joukkue, sarja ja kaikki sidosryhmät joutuvat tekemään pieniä myönnytyksiä ja kompromisseja, jotta sarja saadaan pelattua.

Lähes 400 peliä ja 20 joukkuetta

Kaudella 2023–2024 Valioliigassa pelattiin yhteensä 380 ottelua, mikä kuvaakin sitä, miten vaikeaa tällaisen sarjan otteluohjelman valmistaminen voi olla. Kauden aikana jokainen joukkue pelaa 19 kotiottelua sekä 19 vieraspeliä ja kausi kestää yleensä elokuusta toukokuuhun. Joukkueita on yhteensä 20 ja voit tutustua niihin lisää tällä sivulla.

Faneille Valioliiga tarjoaa tietysti jännitettävää ja yhdessä oloa lähes vuoden ympäri. Otteluissa käyminen on faneille paljon muutakin kuin pelin seuraaminen, vaan kyseessä on traditio ja pelielämys yhdessä ystävien ja tuttavien kanssa. Ottelujen aikana kannatuslaulut ja huudot raikaavatkin ja kaikkien jalkapallofanien olisi hyvä päästä kokemaan tätä tunnelmaa ainakin kerran elämässään. Hyvin suunniteltu otteluohjelma palvelee myös faneja, jotka voivat suunnitella keskenään esimerkiksi yhteisiä vieraspelireissuja.

Leave a Reply